Gofry u maluszków
07.12.2024 15:23Przedszkolaki z grupy Słoneczka i Motylki realizują projekt edukacyjny "20 kroków do Zimy". Najmłodsze dzieci realizowały kolejne zadanie tym razem były to pieczenie gofrów i ozdabianie ich świeżymi owocami. W tym dniu dzieci poznały urządzenie, jakim jest gofrownica i jak piecze się gofry, a także miały okazję usłyszeć wiele ciekawostek na temat gofrów. Dowiedziały się skąd pochodzi ta chrupiąca przekąska i z czym może być serwowana. Dzieci pod kierunkiem wychowawcy z wielkim zapałem odmierzały składniki i przygotowane ciasto na gofry. Główmy dodatkiem do gofrów były owoce, dżem. Było słodko, smacznie i kolorowo. Wszystkie dzieci degustowały upieczone gofry i miały możliwość doboru ulubionych dodatków. Gofry wyszły znakomite, a ich zapach unosił się po sali.
M. Butrym
M. GrygorowiczSałatka owocowa 3-latków
08.11.2024 20:26W ramach realizacji projektu "20 kroków do zimy" dzieci z grupy Motylków i Słoneczek samodzielnie przygotowały pyszną, kolorową i witaminową sałatkę owocową. Przedszkolaki pokazały, że potrafią bezpiecznie posługiwać się nożem podczas krojenia owoców. Sałatka wyjątkowo smakowała dziecoim, ponieważ był to efekt ich pracy. Było pysznie, kolorowo i zdrowo.
M.G M.B.
Dzień Chłopaka
02.10.2024 13:52W dniu 30 września 2024 roku dzieci z grupy Motylki świętowały Dzień Chłopaka. Dziewczynki i wychowawczynie z grupy złożyły życzenia zaśpiewały sto lat oraz wręczyły upominki swoim chłopcom. Tego dnia nie zabrakło zabaw przy muzyce i wiele atrakcji jakie przyniósł dzieciom ten wyjątkowy dzień. Dzieci otrzymały drobne niespodzianki przygotowane przez wychowawczynie.
M. ButrymDzień Jabłka u Motylków
02.10.2024 13:49W dniu 30 września 2024 roku przedszkolaki z grupy Motylki obchodziły Dzień Jabłka. Dzieci uczyły się o cyklu życia jabłoni, poznały budowę jabłka, smak jabłek a także dowiedziały się do czego można wykorzystać ten owoc. Największe wrażenia zrobiły warsztaty kulinarne i możliwość wyciskania soku z jabłek i marchwi. Dzieci próbowały przygotowanego własnoręcznie soku, którego smak długo zapamiętają. W tym dniu organizowane były także jabłuszkowe zabawy muzyczno - ruchowe oraz sensoryczna aktywność związana z jabłkami. Na koniec wszystkie dzieci otrzymały medale, które przygotowała wychowawczyni.
M. Butrym